Nowy numer 38/2018 Archiwum

Bez torebki, za to ze skrzynią

O ten kawałek ziemi w centrum miasta od dawna upominali się mieszkańcy. Skwer między Rynkiem a przebudowanym Placem św. Małgorzaty wreszcie doczekał się nowej aranżacji.

Jeszcze w tym miesiącu zakończy się gruntowna przebudowa skweru przy ul. Franciszkańskiej. Na ten cel Świdnica otrzyma aż 70-procentową unijną dotację. – Zlokalizowany w ścisłym centrum plac wymagał nowej aranżacji, dlatego chcieliśmy go przebudować i zadbać o jego estetykę. Prace zakładają nowe i efektowne zagospodarowanie placu, który zupełnie zmieni swoje oblicze – tłumaczy Ireneusz Pałac, zastępca prezydenta Świdnicy.

Nowy plac po przebudowie ma się stać miejscem do rekreacji. Dla tego też zniknął zaniedbany trawnik, przeniesiony został blaszany pawilon i miejsce na pojemniki na śmieci, a chodnik ze spękanymi płytami również już nie istnieje. Roboty budowlane polegały na całkowitej wymianie istniejących nawierzchni, wprowadzeniu nowych elementów małej architektury utrzymanych stylistycznie w charakterze placu, wymianę instalacji odwadniającej oraz elektrycznej.

Koncepcja przebudowy placu nawiązuje do najnowszych trendów w architekturze – oprócz trwałego kamienia, zaplanowano również bogatą szatę roślinną i nasadzenia.

– Zieleń nada placowi niepowtarzalny charakter i spowoduje, że dzięki podświetleniu z linii posadzki i poziomu ławek, plac zyska ciekawy wygląd. W sumie posadzonych zostanie blisko 2 700 roślin, które zajmą niemal 40 proc. całej powierzchni przebudowywanego placu. Na pełny efekt będziemy musieli jeszcze chwilę poczekać, do czasu aż rośliny się w pełni rozwiną – dodaje wiceprezydent Pałac.

Projekt „Rewaloryzacji przestrzeni publicznych kwartałów Starego Miasta – przebudowa terenu przy ul. Franciszkańskiej w Świdnicy” rozpoczął się w drugiej połowie października 2012 r. objął swoim zasięgiem ponad 1090 mkw. Projekt realizowany jest w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego dla Województwa Dolnośląskiego na lata 2007-2013. Całość prac opiewa na ponad 624 tys. zł, z czego ponad 404 tys. zł Świdnica otrzyma w formie dotacji.

W centralnym miejscu placu przewidziano miejsce na Skrzynię Pamięci Świdniczan. To akcja, którą prowadzi redakcja lokalnego tygodnika. Ma na celu wspólne zebranie dziedzictwa dla przyszłych pokoleń.  Od 1 czerwca przez dwa tygodnie przejrzysta skrzynia będzie wyeksponowana w Wieży Ratuszowej.

Nad Skrzynią górowała będzie rzeźba z gromadą dzików. Obecnie trwa przetarg, który ma wyłonić wykonawcę. Samo przygotowanie dużej rzeźby jest niezwykle pracochłonne i zajmie co najmniej kilka miesięcy, dlatego jej montaż planowany jest na wiosnę przyszłego roku.

« 1 »
oceń artykuł

Zobacz także

Komentowanie dostępne jest tylko dla .

Ze względów bezpieczeństwa, kiedy korzystasz z możliwości napisania komentarza lub dodania intencji, w logach systemowych zapisuje się Twoje IP. Mają do niego dostęp wyłącznie uprawnieni administratorzy systemu. Administratorem Twoich danych jest Instytut Gość Media, z siedzibą w Katowicach 40-042, ul. Wita Stwosza 11. Szanujemy Twoje dane i chronimy je. Szczegółowe informacje na ten temat oraz i prawa, jakie Ci przysługują, opisaliśmy w Polityce prywatności.

Zapisane na później

Pobieranie listy

Rekalma