Powrót do strony
  • nasze media
  • Kontakt
SUBSKRYBUJ zaloguj się
PROFIL UŻYTKOWNIKA
Wygląda na to, że nie jesteś jeszcze zalogowany.
zaloguj się
lub
zarejestruj się
Serwis internetowy Gościa Świdnickiego

Świdnicki

  • Nowy numer
  • AKTUALNOŚCI
  • GALERIE
  • ARCHIWUM
  • KONTAKT Z ODDZIAŁEM
  • Podcasty
  • Nasze media
    • WIARA.PL
    • RADIO eM
    • MAŁY GOŚĆ
  • Diecezje
    • Bielsko-Żywiecka
    • Elbląska
    • Gdańska
    • Gliwicka
    • Katowicka
    • Koszalińsko-Kołobrzeska
    • Krakowska
    • Legnicka
    • Lubelska
    • Łowicka
    • Opolska
    • Płocka
    • Radomska
    • Sandomierska
    • Świdnicka
    • Tarnowska
    • Warmińska
    • Warszawska
    • Wrocławska
    • Zielonogórsko-Gorzowska
  • O diecezji
    • PARAFIE
    • KURIA
    • BISKUPI
    • HISTORIA DIECEZJI

Najnowsze Wydania

  • GN 20/2025
    GN 20/2025 Dokument:(9259124,Kochać człowieka, piętnować zło)
  • GN 19/2025
    GN 19/2025 Dokument:(9250678,Kościół prawa czy Kościół miłości?)
  • GN 18/2025
    GN 18/2025 Dokument:(9238269,Człowiek jednej roli)
  • GN 17/2025
    GN 17/2025 Dokument:(9228937,Synchronizacja i piękni ludzie)
  • Historia Kościoła (9) 03/2025
    Historia Kościoła (9) 03/2025 Dokument:(9220196,Państwo ze stosów. Czy Francja podłożyła za dużo ognia pod własną historię?)
swidnica.gosc.pl → Wiadomości z diecezji → Ciukuruku

Ciukuruku przejdź do galerii

Pokazy w świdnickiej manufakturze cukierków – bardzo pouczająca wakacyjna wyprawa, nie tylko dla dzieci.

 
Jak powstaje taki cukierek, zdradzają wszystkim ciekawskim siostry z Ciukuruku w Świdnicy ks. Roman Tomaszczuk /GN

Co można zobaczyć w maleńkim sklepiku-manufakturze Ciukuruku w Świdnicy mieszczącym się na ul. Różanej, naprzeciwko sądu? Najpierw mistrzynie łakoci gotują na kuchence karmel. Potem przenoszą go na płytę. Muszą robić to ostrożnie, bo rozgrzany karmel ma około 150 st. C. Tam dodają aromaty i naturalne barwniki, a potem przenoszą go na specjalne maty. Część karmelu wyrabiają na haku.

Receptura, według której wyrabiane są cukierki w manufakturze Ciukuruku w Świdnicy, swoimi korzeniami sięga aż XVIII w. – Szczegóły są tajemnicą naszego zakładu, ale powszechnie wiadomo, że karmel po rozgrzaniu jest żółty, czasem o złocistym odcieniu. Żeby stał się biały, trzeba go wielokrotnie przerzucić na haku, wtedy bowiem napowietrza się i wtedy też w słodyczach widać takie maleńkie bąbelki – wyjaśnia Sylwia Tomaszewska, jedna z sióstr prowadzących słodki biznes.

Pracują we dwie według ściśle ustalonego harmonogramu, ponieważ cukierek to dzieło dosyć precyzyjnej technologii.

Kiedy wszystkie elementy cukierka są gotowe (chodzi o kolorystykę karmelu), wtedy składa się je w wałek, który następnie formuje się w laski o średnicy około 10 mm. Jak to się dzieje, że po przecięciu takiej laski ukazuje się precyzyjny wzór: ananas, wisienka czy napis „I love You”?

– To kwestia wyobraźni – wyjaśnia Małgorzata Furtak-Cychowska, druga siostra. – Wzorek bowiem powstaje w chwili zlepiania kolejnych elementów wałka. Ważne, żeby pamiętać, iż musi on zamknąć się w kole.

« ‹ 1 2 › »
Ciukuruku - manufaktura

WIARA.PL DODANE 06.08.2013 AKTUALIZACJA 06.08.2013

Ciukuruku - manufaktura

​Właścicielki jednej z czterech w Polsce manufaktur cukierków w ciągu godziny wytwarzają kilogram cukierków. Zdjęcia: ks. Roman Tomaszczuk /GN  
oceń artykuł Pobieranie..

xrt

|

GOSC.PL

publikacja 06.08.2013 07:00

0 FB Twitter
drukuj wyślij zachowaj
TAGI:
  • MANUFAKTURA
  • SŁODYCZE
  • ŚWIDNICA

Polecane w subskrypcji

  • Lwy Kościoła. Kim byli papieże o imieniu Leon?
    • Kościół
    • Franciszek Kucharczak
    Lwy Kościoła. Kim byli papieże o imieniu Leon?
  • Lwy Kościoła. Kim byli papieże o imieniu Leon?
    • Kościół
    • Franciszek Kucharczak
    Lwy Kościoła. Kim byli papieże o imieniu Leon?
  • Ameryka go kocha. Reportaż z Sanktuarium św. Jana Pawła II w Waszyngtonie
    • Z bliska
    • Barbara Gruszka-Zych
    Ameryka go kocha. Reportaż z Sanktuarium św. Jana Pawła II w Waszyngtonie
  • Agresja wobec medyków przybiera na sile. Czy da się ją opanować?
    • Polska
    • Agnieszka Huf
    Agresja wobec medyków przybiera na sile. Czy da się ją opanować?
  • IGM
  • Gość Niedzielny
  • Mały Gość
  • Historia Kościoła
  • Gość Extra
  • Wiara
  • Foto Gość
  • Fundacja Gość Niedzieleny
  • O nas
    • O wydawcy
    • Zespół redakcyjny
    • Sklep
    • Biuro reklamy
    • Prenumerata
    • Fundacja Gościa Niedzielnego
  • DOKUMENTY
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
  • KONTAKT
    • Napisz do nas
    • Znajdź nas
      • Newsletter
        • Zapisz się już dziś!
  • ZNAJDŹ NAS
WERSJA MOBILNA

Copyright © Instytut Gość Media.
Wszelkie prawa zastrzeżone. Zgłoś błąd

 
X
X
X